Przepis na ciasto czekoladowe
Oto przepis na ciasto czekoladowe:
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki kakao w proszku
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2 jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju roślinnego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka gorzkiej czekolady, posiekanej na małe kawałki
Instrukcje:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
W innej misce ubij jajka, mleko, olej roślinny i ekstrakt z wanilii.
Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając, aż składniki dobrze się połączą.
Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
Wlej ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy.
Piecz przez około 35-40 minut lub aż patyczek wbity w środek ciasta będzie czysty. Przepisy na ciasta na https://aletorcik.pl
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez 10-15 minut.
Możesz polać ciasto lukrem lub posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz